Services >>
Koncept idé och design - bygglov - realisering
Privat
Villa / Lägenhet / Fritidshus / Hem / Attefallshus / etc.
Renovering
Nybygg og tillbyggnader
Inredningsdesign
Dagsljus design
Energi renovering
Hållbart design
Företag
Kommercielt fastighet/ domicil/ kontor/ Skola/ Bibliotek/ Förskola, etc
Renovering
Nybygg og tillbyggnader
Arbetsplats design
Inredningsdesign
Dagsljus design
Energi renovering
Hållbart design
Möbel och produkt design
Arbetsplats design >>
Design för succé
_for business, prestation och välbefinnande
Omedveten påverkan: Den fysiska miljön påverkar våra känslor och har stor inverkan på välmående, humör, energinivå och motivation. Viktiga faktorer som kan ha stor inverkan på båda företaget och individens vardag.
Välbefinnande och hälsa bör vara en högsta prioritet i arbetsplatsdesign för att säkerställa medarbetarnas tillfredsställelse och produktivitet. Det kräver som minimum en riklig närvaro av naturligt ljus (länk till dagsljus tekst) och gärna tillgång till faciliteter som gör det möjligt att socialisera och vara aktiv på arbetsplatsen.
Människocentrerad design: En väldesignat arbetsplats handlar om att skapa en hållbar arbetsplats med människor i centrum som uppmuntrar till samarbete, gemenskap och kreativitet. Oavsett om det är genom djärva designval, innovativa material eller fokus på välbefinnande, är målet att skapa utrymmen som stödjer mänsklig potential och läggar grunden för affärsframgång.
Människor är hjärtat i alla kontorsdesign. Att skapa människocentrerade rum innebär att man måste beakta de olika sätten människor arbetar och interagerar på, såväl som deras individuella behov och preferenser. Oavsett om inredningen handlar om biofil design, ergonomi eller flexibla rumstyper anpassade till olika uppgifter och funktioner, ska målet alltid vara att skapa miljöer som stödjer människors välbefinnande och produktivitet, samt aktivt arbetar för att förebygga utbrändhet och andra arbetsrelaterade skador.
Verksamhetens brand och identitet: Allt kommunicerar – inklusive vår fysiska omgivning. Arbetsplatsdesignen ska stödja och kommunicera företagets identitet, varumärke och värderingar. Vi påverkas omedvetet av den fysiska omgivningen och det kan ha stor betydelse för uppfattningen av företaget hos både kunder, affärspartners och anställda.
Hybrid arbete: De senaste åren, med global pandemi, stigande energipriser etc., har utmanat och tvingat fram en förändring av våra arbetsvanor och rutiner. Det har uppmärksammat och skapat fokus på den tid och de resurser vi lägger på att pendla mellan hem och arbete.
Många har lärt sig att fysisk närvaro på arbetsplatsen inte är nödvändig varje dag, det är oftast inga problem att lösa uppgifterna på distans. Detta har lett till att individen nu fokuserar på personliga behov och prioriteringar i större utsträckning än tidigare. Men fysisk närvaro på jobbet är fortfarande viktig, för att bibehålla en stark företagskultur och sammanhållning, så individuella önskemål behöver balanseras med företagets mål och behov.
Det moderna kontoret - en pendlings värd destination: De dagar då kontor bara är ett ställe att sitta och få jobbet gjort är förbi. Kontoret behöver vara en prioriterad och pendlings värd destination. En plats som de anställda önskar att ta sig till. En plats som erbjuder en rad faciliteter och upplevelser som går utöver det traditionella skrivbordet och stolen. Ytterligare erbjudanden som sociala ytor och evenemang, tekniska verktyg, samarbetes möjligheter och friskvårds funktioner.
Kultur stimulerande design: Arbetsplatsens utformning ska uppmuntra till samarbete, kultur och gemenskap. Det innebär att arbetsplatsen måste utformas för att uppmuntra till interaktion och stödja sociala relationer mellan anställda, och inte bara vid kaffemaskinen. Målet är att skapa en miljö som stödjer lagarbete och främjar en känsla av gemenskap och tillhörighet på arbetsplatsen.
Dagsljus design >>
Dagsljus, inomhusmiljö och hälsa
_dagsljus är en naturresurs med potential att förbättra kvaliteten på ditt liv inomhus hemma och på jobbet.
Vi har anpassat oss till livet inomhus, men vår genetiska kod är fortfarande definierad för livet utomhus. Sick Building Syndrome, vinterdepression, astma och allergier är symtom förknippade med kvaliteten på inomhusklimatet. Det är av stor betydelse för vår hälsa och vårt välbefinnande att de byggnader och utrymmen där vi vistas mycket av vår tid är utformade med hänsyn till våra biologiska behov.
Vi bedömer vanligtvis inomhusmiljön utifrån upplevelsen av värme, kyla, lukt, buller, mörker, flimrande ljus och andra faktorer. Men hälsomässigt är det inte bara de mänskliga sinnena som är inblandade, utan hela kroppen och dess system. Inomhusmiljö stressfaktorer som kan orsaka obehag och negativa hälsoeffekter inkluderar både miljömässiga och psykosociala faktorer, såsom arbetsförhållanden och personliga relationer. Men den största påverkan på vår hälsa från inomhusmiljön kommer från tillgången till och kvaliteten på dagsljus och frisk luft.
Solljus är ett naturligt antidepressivt medel som hjälper oss att synkronisera med livets naturliga rytm, och direkt solljus och höga nivåer av dagsljusexponering har visat sig vara effektivt för att förebygga vinterdepressioner.
Dagsljus har använts i århundraden som den primära ljuskällan i interiörer och har varit en integrerad del av arkitekturen så länge som byggnader har funnits. Den kan ersätta elektriskt ljus under dagen, minskar energiförbrukningen för belysning och bidrar till uppvärmningen, vilket gör den till en viktig parameter för en energieffektiv design. Dessutom har nyare forskning visat att dagsljus ger ett antal hälso- och komfort fördelar som gör det till ett avgörande element för byggnadens invånare.
Dagsljusdesign parametre:
Dagsljus består av både direkt solljus, diffust ljus ovanifrån och ljus som reflekteras från marken och omgivande element
Rum/rumslighetens funktionalitet och syfte
Material och materialytor
Funktionalitet och orientering
Orientering och platsens karaktär
Fasad- och tak
Storlek och placering av fönster och öppningar
Glas- och avskärmnings system
Geometri och reflektion för invändiga ytor
Visuell komfort, bländning och reflektion
Visuella behov
Behov av ljus och mörke
Termisk komfort, värme akkumulering
Skiftande årstider
Bra dagsljusdesign säkerställer tillräckligt med ljus under dagen
Etc.
Därför måste du prioritera dagsljus i din byggnad
I Skandinavien tillbringar vi mer än 90 % av våra liv inomhus, i byggnader som står för runt 40 % av den totala energiförbrukningen. Dagsljus och inomhusklimat i våra hem och på jobbet har stor betydelse för vårt välbefinnande, hälsa, komfort och allmänna upplevelse av tillfredsställelse med livet.
Brist på dagsljus kan resultera i dåligt humör, trötthet, depression och ångest. Det är vetenskapligt bevisat att naturligt ljus stimulerar och påverkar på både fysisk och psykisk nivå. Dagsljus gör oss gladare, friskare, mer produktiva, lugnar och minskar bland annat stress och oro.
Genom att utnyttja och optimera användningen av dagsljus i en byggnads ljusdesign minskar behovet av artificiellt ljus, och det gör att vår energiförbrukning sänks avsevärt. Det är också en bra hållbar lösning som minskar belastningen på klimatet och miljön.
Exponering för naturligt ljus hjälper våra kroppar att producera D-vitamin, förbättrar våra dygnsrytmer och sömnmönster, hjälper oss att fokusera, gör att vi kan få mer gjort och gör oss gladare på samma gång. Att säkerställa att vi får tillräckligt med denna livsviktiga resurs är nyckeln till fysiskt och mentalt välbefinnande.
En av de stora fördelarna med naturligt ljus är att det faktiskt gör oss mer produktiva. Det finns starka samband mellan fördelarna med exponering för naturligt ljus och vår totala produktivitet. Särskilt på arbetsplatsen har naturligt ljus kopplats till förbättrat fokus, effektivitet och mindre ohälsa. Forskning visar att fördelarna med dagsljusexponering på arbetsplatsen är många, inklusive allt från förbättrad moral till en ökad förmåga att komma ihåg.
En av de största faktorerna som också är direkt relaterad till vår produktivitet är sömnkvalitet – och det finns gott om bevis för, att om vi sover bättre så fungerar vi bättre. Naturligt ljus har också en stor roll att spela i det sammanhanget.
Naturligt ljus är inte bara bra för oss människor – det är också bra för våra byggnader. Med rätt byggnadsdesign kan du inte bara använda dagsljus som primär ljuskälla, dagsljus kan också bidra till att värma upp byggnaden genom att använda det direkta solljuset på rätt sätt.
Naturligt ljus har också potential att hålla hus och byggnader rena och fria från mögel. Mögel trivs i mörkret, och att se till att fastigheten får mycket solljus kan hjälpa till att förhindra att sporerna tar fäste.
Genom att optimera ditt hems eller kommersiella fastighets förmåga att använda naturligt ljus som primär ljuskälla kan mycket pengar sparas på elräkningen. Samtidigt skördar du alla fördelar som naturligt ljus har på byggnaden och inomhusklimatet. Sist men inte minst kommer det naturliga ljuset att ha en vital effekt på de boendes välbefinnande och hälsa.
Kort sagt, dagsljus är viktigt eftersom:
Hälsa och välbefinnande: Exponering för naturligt dagsljus är avgörande för vår hälsa och välbefinnande. Det hjälper till att reglera vårt dygnssystem, förbättrar vårt humör och kan till och med minska risken för depression och andra sjukdomar.
Energieffektivitet: Naturligt dagsljus är en betydande källa till gratis belysning, vilket minskar behovet av artificiell belysning vilket minskar både energiförbrukning och kostnader.
Produktivitet: Studier har visat att god tillgång till naturligt dagsljus i undervisningssituationer och på arbetsplatsen avsevärt förbättrar produktivitet, lärande och kreativitet.
Estetik: Naturligt dagsljus förbättrar den estetiska upplevelsen i byggnader, genom att skapa en ljus och öppen miljö med relation och koppling till naturen utanför, vilket också förbättrar de boendes tillfredsställelse.
Hållbarhet: Att utnyttja naturligt dagsljus i en byggnads design minskar byggnadens koldioxidavtryck eftersom det minskar behovet av artificiell belysning, som ofta drivs av icke-förnybara energikällor.